Googles Hollywoodfilter väcker ilska

IDG skriver 2012-08-13 13:23 – Computer Sweden

”Google ändrar i sin sökalgoritm så att innehåll som bryter mot upphovsrätten hamnar längre ner i sökresultaten. Det meddelade Google på en företagsblogg i fredags.”

”– I dag mottar vi och bearbetar fler anmälningar om upphovsrättskyddat material varje dag än vad vi gjorde under hela 2009, totalt gäller anmälningarna 4,3 miljoner webbadresser enbart de senaste 30 dagarna, säger Amit Singhal.” (Obs! min fettextning)

Är detta bra eller dåligt ? Här är en rapport ifrån Google på vilka toppdomäner man fått rapporter på. TED Talks har också ett intressant inslag om detta.

Men en av de stora frågorna är hur behandlar man 4,3 miljoner anmälningar/månad ?

Ja, inte vet jag, men att man skulle göra detta manuellt tror jag inte för ett ögonblick på. Detta måste skötas av andra algoritmer (matematiska formler) i andra datasystem som avgör likhet, sannolikhet etc. Dessa algoritmer eller datorprogram som det ju egentligen handlar om är per definition ej perfekta, det ligger i sakens natur att dessa algoritmer ständigt kan och ska uppdateras.

Detta i sin tur öppnar för en hel del fulspel där ett större företag skulle, åtminstone teoretiskt kunna trycka ner ett annat lite mindre företag. Problemet är ju att det kommer att vara riskfritt att anmäla någon för intrång av ett eller annat slag, Google är ju ingen polismyndighet. Däremot kan det bli mycket stora problem för den som råkar ut för anmälan.Lägg därtill möjligheten att för en billig penning hyra in personal ifrån sydostasien t.ex. som för några dollar sitter online och klickar på tusentals länkar för att anmäla till Google.

Det finns två saker i TED Talks filmen som förtjänar lite extra uppmärksamhet i sammanhanget. Det ena är hur två av hans vänner redan idag får helt olika resultat när man gör en sökning på egypt. Den ena helt och hållet politik och den andra resor.

Det andra är just frågan om inte bara vad Google hittar utan vad som har filtrerats bort, det där man aldrig ser. Vad är det för något ? Dessutom leder detta oss in på nästa stora problem, nämligen så länge 10 st. resultat vad gäller upphovsrätt lyckas smita igenom Googles filter (var så säkra ALLA kommer att pressa på Google att förfina resultaten, så att även dessa 10 ska filtreras bort.) vad händer då med alla legitima resultat som stoppats på vägen ? många av typen ”det-ser-väldigt-fel-ut” men som i själva verket är helt legitima. Och framförallt hur många är dessa legitima resultat som filtrerats bort av misstag (och/eller konkurrent som vill ”jävlas”) är det 10 här också ? eller är detta 100, 1000 eller kanske ännu fler ? Eftersom vi inte ser det som bortfiltrerat så blir det ju i princip omöjligt att avgöra vad och hur mycket som försvunnit av bara farten.

Tänk bara på patentstriderna mellan Apple och Samsung och tänk att detta i sin tur bara är toppen på ett isberg. Då vill det till att Google håller sig neutral annars kan detta sluta illa, mycket illa.

There is no place for the truth on the internet

Lämna en kommentar